2015-04-26-13.41.47Tijdens de les met het Doe-orgel kunnen kinderen in groepjes de verschillende onderdelen voorbereiden (zoals raamwerk in elkaar zetten, toetsen en pijpen sorteren). Er zijn duidelijke instructiekaarten met afbeeldingen voor elke stap in het bouwproces. De kinderen kunnen hier redelijk zelfstandig mee aan de slag. De (gelamineerde) kaarten zitten in de leskist, maar zijn hieronder per stuk te bekijken (PDF’s).

De instructiekaarten voor orgels gebouwd door Verschueren Orgelbouw vind je op deze pagina.

Overzicht

Stap 1: Raamwerk in elkaar zetten

Voordat je het orgel kunt opbouwen moet je eerst het raamwerk maken. Daarin komen alle onderdelen op hun plaats: de toetsen, de windlade, de magazijnbalg en de pijpen.

Stap 2: Toetsen sorteren en plaatsen

De toetsen moeten elk op een eigen plek in het raamwerk worden gelegd. In de goede volgorde past het precies. De twee controlelijnen helpen je daarbij. Zorg dat ze precies doorlopen, dan liggen de toetsen in de juiste volgorde. Daarna kunnen ze in het raamwerk.

Stap 3: De windlade

Om de wind naar de goede pijp te kunnen sturen, moet je de toetsen vastmaken aan de ventielen in de windlade. Zo kun je straks door een toets in te drukken een klepje openen precies onder die pijp die lucht moet krijgen om te klinken.

Stap 4: De magazijnbalg

Om het orgel voldoende lucht te kunnen geven, is er een voorraadkast voor de wind. Dat is de magazijnbalg.

Stap 5: De pijpen sorteren en plaatsen

Om het orgel echt geluid te laten maken heb je orgelpijpen nodig. De verschillende pijpen maken allemaal een ander geluid. Lange pijpen klinken anders dan korte, maar er zijn ook nog twee verschillende soorten: open en gesloten pijpen.

Stap 6: De leskist weer inpakken

We hopen dat je genoten hebt van het Doe-orgel. De laatste stap is het weer inpakken van de leskist. Deze kaart laat stap voor stap zien wat de beste volgorde is.

E-book

Zanna en Kaj waren de eerste kinderen die het mochten uitproberen. Zij nemen je mee in hun ontdekking over hoe een orgel werkt. In dit boekje zie je hoe ze dat gedaan hebben.

Poster

Een poster op A3 formaat waarin de stappen duidelijk in beeld worden gezet. Alle stappen zijn duidelijk in beeld gebracht waardoor het bouwen van de orgel nog makkelijk wordt.

Placemat

De placemat heeft het A4 formaat. Een iets compacter formaatje dan de A3 poster. In twintig stappen kun je zien hoe het Doe-orgel wordt gebouwd.