Logo Orgelkids 10Op donderdag 4 juli 2019 vieren we dat Orgelkids 10 jaar bestaat. Dat doen we met een Inspiratiedag, informatiemarkt en praktische workshops voor iedereen die in zijn/haar eigen plaats of regio een educatief orgelproject wil opzetten om kinderen te bereiken met het orgel.

Het motto voor deze Inspiratiedag is: breng het orgel bij de jeugd en de jeugd bij het orgel. Het is zo waardevol om kinderen in contact te brengen met het pijporgel. Niet alleen is het een geweldig instrument om muziek mee te maken, het is ook een fantastische ‘machine’ om allerlei techniek inzichtelijk mee te maken, en het is een belangrijk onderdeel van ons culturele erfgoed. Daar zijn veel verschillende waardevolle en inspirerende lessen omheen te maken. Voor kinderen, maar ook voor jongeren (eigenlijk is het orgel natuurlijk interessant voor iedereen). Laten we samen de interesse wekken van de jeugd en laat het orgel een plekje in hun hart veroveren.

Daarvoor organiseren we een uitnodigende dag voor iedereen die hier werk van wil maken in eigen stad of regio. Het ambitieuze programma besteedt aandacht aan alle facetten van educatieve projecten rond het orgel:

  • hoe maak je het instrument orgel toegankelijk en begrijpelijk voor kinderen;
  • hoe geef je ze de kans en de ruimte om orgelmuziek te leren waarderen;
  • hoe inspireer de jeugd om (in de toekomst) hun rol in het behoud van dit klinkend cultureel erfgoed te willen nemen.

Deze ambities deelt Orgelkids met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en met de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN) die graag meehelpen om deze dag tot een succes te maken en de kosten van deelname bijzonder laag te houden.

Schermafdruk 2019-05-03 11.53.36

Voor wie?

De Orgelkids Inspiratiedag is vooral bedoeld voor vrijwilligers van lokale orgelstichtingen, orgelcommissies, (stads)organisten, (muziek)docenten, die deze genoemde ambities met ons willen delen. En verder voor coördinatoren van aanbod voor het erfgoed rond cultuur- en erfgoededucatie. Herken je je hierin, laat je dan op deze dag inspireren bij het opzetten van je eigen projecten. Je leert gebruik te maken van beschikbare materialen, zoals het Doe-orgel en de Fluitenkist, maar ook hoe je een aantrekkelijk project op maat kunt maken voor je eigen plaatselijke situatie. Tijdens deze dag wordt volop kennis en ervaring gedeeld. Bovendien zijn er verschillende workshops om praktisch uit te proberen welke didactische tips en werkvormen bruikbaar zijn.

Orgelkids programma-1

Download hier het uitgebreide programma (PDF).

Het programma op hoofdlijnen

De nadruk van het programma ligt op de praktische kant: hoe ontwikkel je een succesvol educatief project? Inleidende presentaties helpen je op weg om de gedachten te vormen. Alle interactieve workshops zijn gericht op het ontwikkelen van succesvolle orgelprojecten. Er is onder andere aandacht voor didactische werkvormen rond het Doe-orgel, organisatietips en samenwerking met scholen, kerken/concertzalen en organisten, het ontwikkelen van eigen materiaal rond de eigen woonplaats en het eigen orgel, educatieve games voor orgelprojecten. Op een informatiemarkt presenteren ervaringsdeskundigen hun aanpak en projectvoorbeelden.

10.00 Welkom en opening door Arjan de Zeeuw (RCE)
10.10 10 jaar Orgelkids door Lydia Vroegindeweij; presentatie bronnenboek ‘Orgel in de klas
10.20 Hoe ontwikkel je een project dat werkt? (Hoe wordt je project relevant voor kinderen, hun ouders en hun leerkrachten?) door Ron Huntley, teamleider co-creatie bij educatieve uitgeverij Blink
11.00 Korte presentaties van enkele succesvolle educatieve orgelprojecten
11.45 Workshopronde 1. Keuze uit vijf verschillende workshops
12.45 Lunch en informatiemarkt
13.30 Workshopronde 2. Keuze uit vijf verschillende workshops
14.30 Muziek maken met kinderen
15.15 Prijsuitreiking Compositiewedstrijd Doe-orgel
15.40 Vooruitblik: hoe houden we klinkend erfgoed levend? door Heleen Wijgers (SKEN)
16.00 Afsluiting en netwerken met hapje en drankje

Orgelkids programma-2 Orgelkids programma-3 Orgelkids programma-4

Download hier het uitgebreide programma (PDF).

Alle gegevens op een rijtje

Doelgroep: vrijwilligers van lokale orgelstichtingen, orgelcommissies, (stads)organisten, (muziek)docenten, coördinatoren cultuur- en erfgoededucatie
Datum: donderdag 4 juli 2019
Tijd: inloop vanaf 9.30 uur; start programma: 10.00 uur; einde programma 16.00 uur; netwerken
Plaats: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, Amersfoort (routebeschrijving)
Beoogd aantal deelnemers: Max. 120
Organisatie: Orgelkids, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Stichting Klinkend Erfgoed Nederland.
Kosten deelname, inclusief lunch: Aanmelding t/m 31 mei: € 25,- (early bird tarief); aanmelding vanaf 1 juni: € 30,-

Aanmelding

De aanmelding is mogelijk via de webwinkel van de Orgelkids/Stichting Kerkmuziek Netwerk. Koop een ticket en betaal eenvoudig met iDeal of via bankoverschrijving.

Voor eventuele vragen over deelname, aanmelding of betaling, neem contact op met Orgelkids.

De organisatie van deze dag is in handen van:

SKEN LOGO def OCW_RCE_Logo_online_ex_pos_nl LOGO ORGELKIDS aug2016