Logo Orgelkids 10Op donderdag 4 juli 2019 vieren we dat Orgelkids 10 jaar bestaat. Dat doen we met een Inspiratiedag, informatiemarkt en praktische workshops voor iedereen die in zijn/haar eigen plaats of regio een educatief orgelproject wil opzetten om kinderen te bereiken met het orgel.

Het motto voor deze Inspiratiedag is: breng het orgel bij de jeugd en de jeugd bij het orgel. We willen kinderen in contact brengen met het pijporgel. Om een toekomst voor het erfgoed van historische orgels te waarborgen moet de interesse van de volgende generatie gewekt worden wanneer ze nog jong zijn. Dat is immers het moment om het orgel een plekje in hun hart te laten veroveren.

Daarvoor werken we aan drie ambities:

  • maak het orgel toegankelijk en begrijpelijk voor kinderen;
  • geef ze de kans en de ruimte om het orgel te leren waarderen;
  • inspireer de jeugd om (in de toekomst) hun rol in het behoud van dit klinkend cultureel erfgoed te willen nemen.

Deze ambities deelt Orgelkids met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en met de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN) die graag meehelpen om deze dag tot een succes te maken en de kosten van deelname bijzonder laag te houden.

Voor wie?

De Orgelkids Inspiratiedag is vooral bedoeld voor vrijwilligers van lokale orgelstichtingen, orgelcommissies, (stads)organisten, (muziek)docenten, die deze genoemde ambities met ons willen delen. En verder voor coordinatoren van aanbod voor het erfgoed rond cultuur- en erfgoededucatie. Herken je je hierin, laat je dan op deze dag inspireren bij het opzetten van je eigen projecten. Je leert gebruik te maken van beschikbare materialen, zoals het Doe-orgel en de Fluitenkist, maar ook hoe je een aantrekkelijk project op maat kunt maken voor je eigen plaatselijke situatie. Tijdens deze dag wordt volop kennis en ervaring gedeeld. Bovendien zijn er verschillende workshops om praktisch uit te proberen welke didactische tips en werkvormen bruikbaar zijn.

Het voorlopig programma op hoofdlijnen

Het programma wordt op dit moment nog voorbereid. Alle interactieve workshops zijn gericht op het ontwikkelen van succesvolle orgelprojecten. Er is onder andere aandacht voor didactische werkvormen rond het Doe-orgel, organisatietips en samenwerking met scholen, het ontwikkelen van eigen materiaal rond de eigen woonplaats en het eigen orgel, educatieve games voor orgelprojecten.

10.00 Welkom en opening door Arjan de Zeeuw (RCE)
10.10 Over 10 jaar Orgelkids door Lydia Vroegindeweij; presentatie bronnenboek ‘Orgel in de klas
10.20 Hoe wordt je project relevant voor kinderen, hun ouders en hun leerkrachten? door Ron Huntley, educatieve uitgeverij Blink
11.00 Korte presentaties van enkele succesvolle educatieve orgelprojecten
11.45 Workshopronde 1. Keuze uit vijf verschillende workshops
12.45 Lunch en informatiemarkt
13.30 Workshopronde 2. Keuze uit vijf verschillende workshops
14.30 Muziek maken met kinderen
15.15 Prijsuitreiking Compositiewedstrijd Doe-orgel
15.40 Vooruitblik: hoe houden we klinkend erfgoed levend? door Heleen Wijgers (SKEN)
16.00 Afsluiting en netwerken met hapje en drankje

 

Alle gegevens op een rijtje

Doelgroep: vrijwilligers van lokale orgelstichtingen, orgelcommissies, (stads)organisten, (muziek)docenten, coordinatoren cultuur- en erfgoededucatie
Datum: donderdag 4 juli 2019
Tijd: inloop vanaf 9.30 uur; start programma: 10.00 uur; einde programma 16.00 uur; netwerken
Plaats: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, Amersfoort
Beoogd aantal deelnemers: Max. 120
Organisatie: Orgelkids, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Stichting Klinkend Erfgoed Nederland.
Kosten deelname, inclusief lunch: Aanmelding t/m 31 mei: € 25,- (early bird tarief); aanmelding vanaf 1 juni: € 30,-

 

Aanmelding

De aanmelding is mogelijk via de webwinkel van de Orgelkids/Stichting Kerkmuziek Netwerk. Koop een ticket en betaal eenvoudig met iDeal of via bankoverschrijving.

Voor eventuele vragen over deelname, aanmelding of betaling, neem contact op met Orgelkids.

De organisatie van deze dag is in handen van:

SKEN LOGO def OCW_RCE_Logo_online_ex_pos_nl LOGO ORGELKIDS aug2016