Orgelkids is in 2009 begonnen in Nederland. Toen het eerste Doe-orgel beschikbaar kwam voor verhuur (2013), bleek er ook veel belangstelling uit Vlaanderen voor te zijn. Daarom is er een samenwerking gestart met ‘Het Orgel in Vlaanderen’. Orgelkids heeft een tweede Doe-orgel laten maken door Wim Janssen en dat in bruikleen gegeven aan Vlaanderen.

Vlaanderen

Sinds mei 2015 heeft Vlaanderen dus ook de beschikking over een Doe-orgel, met als standplaats Antwerpen. Daniel Vanden Broecke is de coördinator van Het orgel in Vlaanderen. Hij is het aanspreekpunt voor projecten.Inmiddels zijn er goede contacten in Amerika en Canada en onderzoeken onze ambassadeurs ter plekke of er mogelijkheden zijn om ook daar Doe-orgels te laten maken.

Amerika

Schermafdruk 2016-04-18 11.36.28In september 2015 bedacht de jonge organist Peter Scheessele (7) uit Eugene, Oregon dat het Doe-orgel ook naar Amerika moest komen. Hij had het filmpje en de website van Orgelkids gezien op internet en vroeg om de tekeningen om een subsidie-aanvraag te kunnen doen. Natuurlijk heeft hij die gekregen.

In april 2016 is de fondsenwerving in Amerika van start gegaan. Peter en zijn moeder, Erin, spannen zich in om de middelen te verzamelen om twee Doe-orgels in Amerika te laten bouwen. De eerste $ 5.000 is binnen: een bijdrage van de American Guild of Organists (AGO). Update augustus 2016: er is inmiddels meer dan $ 10.000 opgehaald, zodat de bouw van een eerste orgel binnenkort gaat beginnen.

De website: OrgelkidsUSA.org

Canada

In Canada woont en werkt Frank Ezinga. Als organist, afkomstig uit Nederland, zorgde hij voor de Engels ondertitelde versie van het eerste filmpje van Orgelkids op Youtube. Een grote hulp voor iedereen die geen Nederlands verstaat. Samen met Frank, Peter en Erin onderzoeken we de mogelijkheden om Orgelkids breder verspreid te krijgen.

Meer Doe-orgels?

In Nederland werken we samen met Verschueren Orgelbouw BV. Samen onderzoeken we of we een project kunnen starten waarin stagiaires in de orgelmakerijen Doe-orgels kunnen maken. Hierdoor zouden er meer orgels beschikbaar kunnen komen. Interesse in zo’n stageproject? Laat het ons weten.

In 2016 proberen we bovendien een intekenactie te organiseren. Iedereen die interesse heeft om een Doe-orgel te kopen kan zich melden. Als de vraag te clusteren is, kan er mogelijk een kleine serie worden geproduceerd. Update augustus 2016: er worden nu 4 orgels gebouwd. Voor de eerste bestellers geldt een bijzondere prijs van € 5.000,- (excl. btw). Meer lezen over dit aanbod.