20150529-_MG_0473Orgelkids helpt je graag op weg om een fantastisch educatief project te organiseren. Met materialen en suggesties. En natuurlijk met de ervaring. De projecten uit de afgelopen jaren hebben een schat aan ervaringen opgeleverd, die de moeite waard zijn om te delen.

Voor een geslaagd orgelproject zijn dit enkele waardevolle tips uit de voorgaande projecten:

 1. Neem kennis van de lesbrief van Orgelkids.
 2. Bepaal of het een losse activiteit wordt, of een serie (bijv. 2 lessen + excursie/concert).
 3. Bepaal de juiste kernboodschap: gaat het om het instrument, uw orgel, uw kerk, muzieklessen, een excursie/concert?
 4. Plan eerst een pilot met 1 school of leerkracht waarmee al een connectie bestaat. Evalueer samen hoe het ging en bedenk direct daarna het plan om een volgende keer meer scholen erbij te betrekken.
 5. Nodig de plaatselijke pers uit of stuur een persbericht of verslag, benut de kernboodschap voor uw bericht. Maak foto’s! (Vraag de ouders wel om toestemming voor gebruik.)
 6. Zoek samenwerking met de scholen via bijv. het schoolbestuur, de bovenschoolse manager, een coördinator cultuureducatie van de gemeente,  muziekschool, ouders.
 7. Denk na over de lokale inspiratie voor leerkrachten: wat maakt het orgel tot een interessant lesonderwerp in uw plaats/regio?
 8. Start op tijd met het eventueel verwerven van fondsen (het project mag vaak nog niet gestart zijn, bijv. Cultuurfonds).
 9. Bedenk wat er nodig is voor de logistiek. Organiseer ouders voor een excursie naar de kerk en plan de begeleiding van de kinderen. (Ontzorg de leerkracht!)
 10. Organiseer ook een boeiende avond voor de ouder/verzorgers. Laat enkele kinderen meewerken aan de presentatie.
 11. Denk na over een leuk tastbaar aandenken voor de kinderen (poster, sticker, kaart) in combinatie met een eigen projectpagina op Orgelkids.
 12. Laat de kinderen zelf verslag doen van hun ervaringen.
 13. Herhaal het project. Na een aantal keren/jaren wordt het een bekend evenement met meer uitstraling.
 14. Maak het concert aantrekkelijk en interactief (bijv. met een luisterquiz).
 15. Combineer het project met een bijzondere kindervoorstelling voor de regio. Bijv. de voorstelling Caecilia van Ton Koopman.
 16. Benut het Doe-orgel om kinderen tijdens het keuzeproces voor een instrument kennis te laten maken, bijv. tijdens een informatiemarkt op de muziekschool.
 17. Wees als organist gastvrij voor kinderen bij de speeltafel.

Veel succes en plezier!

DSC01731

Wout van Andel

img_0802

Jacques van den Dool

ArieBurggraaf

Arie Burggraaf