Op orgeltocht naar de Ardennen

2 mei 2013

We rijden naar de Ardennen en wat brengen we mee….? Nee, geen Ardense ham, maar wel een prachtig doe-orgel voor kinderen!
Het is heerlijk om vrienden te hebben met een bijzondere hobby. Zij geven je  een andere blik op de wereld. Lydia’s interesse voor kerkmuziek is inspirerend, maar om eerlijk te zijn….toch nog altijd een ver-van-mijn-bed-show.  Samen naar de Ardennen rijden om een demonstratie-orgel voor kinderen op te halen, was voor mij eigenlijk vooral een leuk dagje uit. Het klonk heel interessant, maar ik kon me er nog niet veel bij voorstellen.
Met prachtige muziek op de achtergrond (Canto Ostinato op orgel…wauw!) toerden we door het golvend landschap en kriebelde het buitenlandgevoel. In Cetturu werden we zeer gastvrij onthaald door Wim en Annie Janssen.  Deze actieve gepensioneerden hebben een oud huis boven op de heuvel mooi verbouwd tot een gîte en B&B.  Maar daarnaast kriebelt bij Wim nog steeds zijn vakmanschap als orgelbouwer. Een vak dat hij meer dan 40 jaar professioneel heeft uitgeoefend. Nu houdt hij zich bezig met het bouwen van een miniatuur orgel dat door kinderen in elkaar kan worden gezet en waarbij ze zien, voelen en horen hoe een orgel werkt.
In de auto klonk het mij toch nog een beetje onwerkelijk in de oren. Een kerkorgel nabouwen en begrijpen hoe het werkt…… of het nu een klein orgel in een dorpskerk is of een majestueuze verschijning in een beroemde kathedraal, het heeft altijd iets imposants voor mij.  Maar na de demonstratie van Wim moet ik mijn mening ernstig herzien. Hij heeft dit kleine demo-orgel ontzettend mooi en kindvriendelijk gemaakt. Kinderen kunnen zelf actief aan de slag om het raamwerk in het elkaar te zetten of om alle pijpen te sorteren of om de toetsen op volgorde te leggen en op te hangen, om de luchttoevoer te plaatsen….etc. De orgelbouwer heeft duidelijk nagedacht over hoe je de interesse van kinderen kunt wekken, hoe je ze actief aan het denken en aan het werken kunt zetten. Het bewijs volgde vanzelf…. heel spontaan drukten mijn vingers de toetsen in die horen bij het deuntje van Vader Jacob, wat eigenlijk een spelletje is uit mijn kindertijd.
Kortom met eiken- en pruimenhout heeft Wim een mooi mini orgel gebouwd, wat goed laat zien hoe een orgel werkt en wat didactisch erg goed is doordacht.  Dit zal zeker  de  9-10-11 jarigen boeien en hun blik richten op andere kerkorgels en de prachtige muziek die je ermee kunt maken.
Dit dagje uit heeft ook mij weer geïnspireerd in het kijken naar orgels, in het luisteren naar orgelmuziek. En wat kan er leuker zijn dan een gezellige dag met Lydia en ook nog eens ondergedompeld worden in de wereld van orgelmuziek. Inderdaad…. iets waar groot en klein van moet kunnen genieten. Dus veel succes  je prachtige doe-orgel, met Orgelkids!

Rianne

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.