Orgelkids is in 2009 begonnen in Nederland. Toen het eerste Doe-orgel beschikbaar kwam voor verhuur (2013), bleek er ook veel belangstelling uit Vlaanderen te zijn. Daarom is er een samenwerking gestart met ‘Het Orgel in Vlaanderen’. Orgelkids liet een tweede Doe-orgel maken door Wim Janssen en dat is beschikbaar voor verhuur in België/Vlaanderen. Inmiddels zijn er ook Orgelkidsprojecten in Amerika, Canada en Zweden. In andere landen onderzoeken onze ambassadeurs ter plekke of er mogelijkheden zijn om ook daar het project met eigen Doe-orgels te lanceren.

Vlaanderen

Sinds mei 2015 heeft Vlaanderen de beschikking over een eigen Doe-orgel, met als standplaats Antwerpen. Daniel Vanden Broecke is de coördinator van Het Orgel in Vlaanderen. Hij is het aanspreekpunt voor projecten.

Amerika

Schermafdruk 2016-04-18 11.36.28In september 2015 bedacht de jonge organist Peter Scheessele (7) uit Eugene, Oregon dat het Doe-orgel ook naar Amerika moest komen. Hij had het filmpje en de website van Orgelkids gezien op internet en vroeg om de tekeningen om een subsidie-aanvraag te kunnen doen. Natuurlijk heeft hij die gekregen.

In april 2016 is de fondsenwerving in Amerika van start gegaan. Peter en zijn moeder Erin spanden zich in om de middelen te verzamelen met hulp van the American Guild of Organists (AGO). Inmiddels zijn er meer Doe-orgels in Amerika gebouwd.

De website: OrgelkidsUSA.org

Canada

In Canada heeft de Royal Canadian College of Organists (RCCO) het project OrgelkidsCAN tot kernpunt van hun strategie benoemd. In de eerste helft van 2018 werden er 8 orgels gebouwd, zodat het project ‘nation-wide’ van start kon gaan in september 2018.
De website: OrgelkidsCan.ca

In Canada woont en werkt Frank Ezinga. Als organist, afkomstig uit Nederland, zorgde hij voor de Engels ondertitelde versie van het eerste filmpje van Orgelkids op Youtube. Een grote hulp voor iedereen die geen Nederlands verstaat.

Zweden

In oktober 2018 is Jon Liinason in Zweden gestart met Orgelkids SE. Tijdens het Internationale Orgelfestival in Göteborg werd het Doe-orgel gepresenteerd met speciale composities voor het Doe-orgel, geschreven door componist Fredrik Hagstedt.
De website: Orgelkids SE

Taiwan

Orgelkids Taiwan is voorbereid eind 2018 en gaat in juli 2019 van start met een Orgelzomerkamp voor 100 kinderen.

China

Orgelkids China kreeg in het voorjaar van 2019 het eerste Doe-orgel.

Duitsland

Het Doe-orgel wordt steeds bekender in Duitsland. Nederlandse orgels zijn regelmatig gehuurd door Duitse organisten en inmiddels zijn er Doe-orgels in Stade, Berlijn, Hannover, Hamburg en Lübeck. Er zijn plannen om meer Doe-orgels beschikbaar te maken.

In voorbereiding:

In 2018 is een eerste start gemaakt met Orgelkids UK door John Stephens uit Norfolk. Te volgen via Twitter: @orgelkidsUK.

Tijdens het Internationale Orgelfestival in Haarlem, zomer 2018, maakten Zwitserse organisten kennis met het Doe-orgel. Ook zij treffen voorbereidingen voor het project in hun land.

Meer Doe-orgels?

In Nederland werken we samen met Verschueren Orgelbouw BV. Zo heeft Verschueren ervoor gezorgd dat jonge orgelbouwers in opleiding Doe-orgels hebben gebouwd. We proberen meer orgelmakerijen voor zo’n project te enthousiasmeren. Hierdoor zouden er meer orgels beschikbaar kunnen komen. Interesse in zo’n stageproject? Laat het ons weten.

In 2016 is er een subsidieactie georganiseerd samen met het Lydia Vroegindeweij Fonds (via Cultuurfonds). Zo zijn er vier subsidies van elk € 2.500,- ter beschikking gesteld voor de aanschaf van een Doe-orgel in de regio. De eerste projecten daaruit zijn gerealiseerd in Alkmaar en in Schijndel/Meijerij.

Iedereen die interesse heeft om een Doe-orgel te kopen kan zich melden. De orgels worden in kleine series geproduceerd. De aankoopprijs bedraagt € 5.400,- (excl. btw). Meer lezen over dit aanbod.

Waar in de wereld vind je Doe-orgels?