Windlade D_logo_kleinOrgelkids heeft een nieuw lesproject in voorbereiding: de Orgelridders. Je kunt het je vast niet voorstellen, maar er was een tijd dat mensen het orgel niet meer zo leuk vonden. Veel orgels in kerken werden minder bespeeld, kinderen kwamen niet zo vaak meer bij het orgel en werden niet uitgedaagd om het te leren bespelen. Echt jammer toch? Gelukkig maakten de Orgelridders er net op tijd werk van. Door hun actie kon het orgel gered worden. Het kreeg meer belangstelling en wat bleek: kinderen waren er dol op! In Nederland, in België en zelfs overal in de wereld.

Dit realistische verhaal staat centraal in het in het nieuwste orgelproject van Orgelkids. Gepresenteerd als een spannend hoorspel, waarin de hulp van kinderen onmisbaar is om het orgel te behouden. De reeks bestaat uit drie lessen, waarvan les 1 en les 3 door de eigen groepsleerkracht verzorgd kunnen worden met het lesmateriaal van Orgelkids (informatieboekje en werkblad). Les 2 is de les waarin het Doe-orgel wordt gebouwd onder leiding van een gastdocent/organist. Uiteraard is alles voorzien van een duidelijke handleiding voor de leerkracht.

Educatief hoorspel

Zwelkast - Nieuw_logo_kleinHet hoorspel van De Orgelridders bestaat uit twee delen, die als les 1 en 3 in een korte lessenreeks kunnen dienen. Les 2 in deze reeks gaat over de techniek van het orgel. Deze les is uitstekend in te vullen met een bezoek van het Doe-orgel, de leskist waarmee kinderen zelf een orgel kunnen bouwen.
De lessenreeks van telkens een lesuur kan er dan als volgt uit zien:
Les 1 – Introductie en verkenning met een oproep, een verhaal en thema’s die kinderen uitdagen tot onderzoek. Alle informatie komt samen in een boekje (vouwblad) dat de kinderen nodig hebben bij les 3.
Les 2 – Het Doe-orgel bouwen in de klas, onderzoek van de techniek.
Les 3 – Hoorspel Orgelridders. Verwerkingsles met puzzels, luisteropdrachten en raadsels, die leiden tot de code om het antwoord op de vraag van de Orgelridders te vinden.

Thema’s

Pijpwerk Fluiten - Nieuw_logo_kleinIn de lessenreeks komen 4 thema’s gecombineerd aan bod:

Orgelmuziek: het orgel als muziekinstrument. Met zijn vele klankkleuren is het zeer veelzijdig. Heel veel componisten schreven voor het orgel. Een schat om te verkennen.

Techniek: het orgel als ‘machine’, een wonder van ambachtelijke techniek. Een prachtig apparaat om zelf eens te onderzoeken met technische nieuwsgierigheid.

Klinkend erfgoed: het orgel werd door de eeuwen heen ontwikkeld. In elke tijd voegde men nieuwe wensen toe, die voortkwamen uit mode in de muziek en nieuwe mogelijkheden van de techniek. Ingegeven door vermogende stadsbesturen en zingende kerken ontstond een stalenkaart van de muziek- en techniekgeschiedenis.

Componeren: spelen met klanken en kleuren, daar is het orgel voor gemaakt. Creativiteit kun je laten horen met toetsen, pedalen, registers en nog veel meer. Onderzoek het en bedenk hoe jij wilt dat het klinkt. Combineren maar.

Passend bij de kerndoelen

De verschillende aspecten van het orgel maken het mogelijk om aan verschillende leerdoelen te werken in een orgelproject met meer lessen. Zo past het orgel als thema uiteraard bij het leergebied van kunstzinnige oriëntatie (kerndoelen 54, 55, 56), maar ook bij natuur en techniek (kerndoel 42 en 45) als het gaat om voortbrenging van geluid en het overbrengen van kracht. Bovendien past het ook goed bij oriëntatie op jezelf en de wereld (kerndoel 51 en 52), waar het gaat om ontwikkelingen in de tijd en het raadplegen van historische bronnen. De opdrachten belichten alle soorten kerndoelen.

Onderzoekend leren

Magazijnbalg - logo_kleinHet orgel is een concreet voorwerp waaraan veel te onderzoeken is. Er is een prima opbouw in moeilijkheid mogelijk door de juiste vragen te stellen. Het materiaal van de Orgelridders wakkert de nieuwsgierigheid aan en helpt de kinderen om onderzoeksvragen te stellen. Het bouwen van het Doe-orgel geeft praktisch inzicht en helpt om de antwoorden te ontdekken en uit te proberen. Het hoorspel brengt de inzichten bij elkaar als verwerking. Door kennis toe te passen in gevarieerde luisteropdrachten kunnen kinderen samen de puzzels oplossen. Zo helpen de kinderen de Orgelridders om het orgel bespeelbaar te krijgen en te houden.

Plusmateriaal

Voor kinderen die meer willen ontdekken is er verrijkingsmateriaal. Zo is er een uitstapje naar de internationale orgelcultuur, waarin andere benamingen worden gebruikt. Bovendien zijn er verschillen die zeer bepalend zijn voor het karakter van de orgelbouw en orgelmuziek in verschillende landen.

Register_logo_klein

Samenstelling en materiaal

De Orgelridders is ontwikkeld door Marijke Mosterman en Lydia Vroegindeweij voor Orgelkids. Het pakket bestaat uit een voorleesverhaal met gesprekshandleiding. De eerste vraag om hulp aan de kinderen ontvangt de leerkracht als gesproken bericht op de mobiel om als spannende opening te laten horen aan de klas. Daarnaast is er een gedrukt vouwblad waarmee elk kind een eigen informatieboekje maakt. Dat is nodig om een deel van de vragen en puzzels op een werkblad bij het hoorspel te kunnen oplossen. Het hoorspel is beschikbaar als mp3-bestand op een usb-stick.

Kosten van het project:
Materiaalpakket voor 30 leerlingen: nog niet bekend
Huur Doe-orgel: € 45,- per dagdeel.
Meer weten? Mail naar: info@orgelkids.nl

Speeltafel - nieuw2_logo_klein Registerknoppen - nieuw_logo_klein Oud_logo_klein