Schermafdruk 2016-09-11 10.30.37Voor wie zelf een Doe-orgel leskist wil gaan bouwen is een serie (maar liefst 24!) professionele tekeningen beschikbaar. Dit is de set met alle officiële bouwtekeningen, maten en mallen voor het zelf bouwen van een origineel Orgelkids Doe-orgel.

  • Ontwerp: Wim Janssen
  • Technisch tekenwerk: Verschueren Orgelbouw bv
  • Een gezamenlijk project van Orgelkids en Verschueren Orgelbouw bv
  • Prijs (=donatie aan Orgelkids): € 50,-.
  • Beschikbaarheid: de set is compleet met handleiding beschikbaar sinds oktober 2016.

Je kunt de tekeningen als downloadpakket (zip-bestand) bestellen via de webwinkel van onze Stichting Kerkmuziek Netwerk.

Over het Doe-orgel

2016-07-21 10.16.43“Hoe laten we kinderen op een uitdagende manier kennis maken met het orgel en het beroep van orgelbouwer?”
Deze vraag hield Wim Janssen, gepensioneerd orgelbouwer, al een tijdje bezig. In zijn eigen werkplaats ontwikkelde hij het concept van een bouwpakket. Een echt mechanisch orgel in losse onderdelen verpakt in een kist, dat kinderen zelf in elkaar kunnen zetten. Geen demonstratie-orgel met enkele toetsen, maar een volledig instrument. Uitgerust met twee octaven, twee registers en balgen om het orgel van wind te kunnen voorzien door met de hand te pompen. Zo kunnen kinderen het orgel bouwen én er ook nog echt op spelen als het klaar is.

Over Orgelkids

Lydia Vroegindeweij startte als educatief uitgever en amateur-organist in 2009 het project Orgelkids, een educatief project om kinderen kennis te laten maken met het orgel. Haar motto is: “Wat hebben we aan fraai gerestaureerde orgels als er straks niemand meer op kan spelen?” DSC00952

In 2013 maakte Wim Janssen voor Orgelkids een eerste Doe-orgel. Het orgel wordt verhuurd aan organisten en (orgel)docenten die een educatief project verzorgen op scholen of in jeugdgroepen. De standplaats van dit orgel is Leusden. In 2015 werd een tweede orgel aangekocht om te verhuren in België vanuit de standplaats Antwerpen. Inmiddels wordt het project in meer landen over de hele wereld omarmd en is er de behoefte aan meer Doe-orgels.

Over de bouwtekeningen

Orgelmaker Thierry van Verschueren Orgelbouw

Orgelmaker Thierry van Verschueren Orgelbouw

De originele tekeningen maakte Wim Janssen voor eigen gebruik. Op veler verzoek is gezocht naar een oplossing om ook anderen in staat te stellen zelf een Doe-orgel te bouwen. Verschueren Orgelbouw heeft de uitdaging aangenomen en het tekenwerk nu zo gemaakt dat meer orgelmakers ermee aan de slag kunnen. De jonge orgelbouwer Thierry Kurstjens heeft dit werk uitgevoerd. De tekeningen zijn ook direct getest in de praktijk: Verschueren Orgelbouw realiseert sinds 2016 in kleine series nieuwe Doe-orgels voor wie een compleet Doe-orgel tegen kostprijs wil aanschaffen.